Ziyaret Saatleri ve Kuralları
21 Nisan 2025

HASTA ZİYARET KURALLARI


Ziyaret saatleri gün içerisinde 13:00-15:00 ile 18:00-20.00 saatleri arasındadır. Zorunlu hallerde mesai saatleri dışında yapılan ziyaretler saat 20.30’da sona ermektedir. Saat 20.30 itibariyle güvenlik görevlileri katları dolaşarak ziyaretin sonlandırılmasını ve ziyaretçilerin hastaneden ayrılmasını sağlayacaktır. Akşam ziyaret saati bitiminde güvenlik görevlileri giriş çıkışları denetleyecek, klinik kapılarının kapalı tutulması ve servislerde ziyaretçi kalmaması sağlanacaktır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerinde enfeksiyon riskinin azaltılması amacıyla ilgili kliniğin hekimlerinin belirlediği koşullarda ve kurallarda refakatçi ve ziyaretçi alımları yapılmaktadır.

 

ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARININ BULUNDUĞU BÖLÜMLERDE REFAKATÇİ UYGULAMALARI

 

3. Düzey Yoğun Bakım Ünitesinde her gün; günde 2 defa 11:30 ve 14:00 saatlerinde 1.derece hasta yakınlarına kameradan hastaları gösterilmek suretiyle bilgilendirme yapılır.  

2.Düzey Yoğun Bakım Ünitesinde her gün; günde 2 defa 11:30 ve 14:00 saatlerinde 1. derece hasta yakınlarına bilgi verilir. (Telefonla bilgilendirme yapılmaz).  Bilgilendirme sonrası 1 hasta yakını 5 dakika süre ile hastalarını görmesine izin verilmektedir (Hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir). Hastanın bakım konusunda eğitim alması gereken hasta yakınlarının hasta yanına geçişine müsaade edilir. (Yoğun Bakım Ünitesi uygun değilse, ziyaret saati o gün için değiştirilebilir)

Koroner bakım ünitesindeziyaret saatleri her gün 13:00-13:30 saatleri arasındadır.

Koroner bakım ünitesi ziyaret saatlerinde 10 dakikalık süre ile 2 kişi ziyaretçi alınmakta ve ziyaret saatleri dışında kesinlikle ziyaretçi kabul edilmemektedir.

Acil durumlarda hasta yakınları yoğun bakımdan daha erken çıkarılabilir ya da ziyaret saatlerinde esneklik sağlanmaktadır. Koroner bakım ünitesinde uygun hallerde hafta içi her gün 13:30-14:00 saatlerinde hekim tarafından hastanın birinci derece yakınlarına hastanın tıbbi durumu hakkında bilgi verilir. Koroner bakım ünitesine giren ziyaretçiler girişte ellerini su ve sabunla yıkayarak el hijyenini sağlar ya da alkollü el antiseptiği kullanır. Ziyaretçiler kendi hastası dışında başka hastalara ve hasta bakım malzemelerine temas etmemelidir. Bağışıklık sistemi baskılanmış ya da genel durumunun etkilenebileceği düşünülen hastaların yakınları tarafından ziyaretine doktor karar verir. Uygun bulunmadığında bu hastalar için ziyaretçi kabul edilmez. İzolasyondaki hastayı ziyaret edecek ziyaretçiler yoğun bakım hemşiresinin bilgilendirdiği şekilde izolasyon kurallarına uymalı ve uygun kişisel koruyucu ekipmanı kullanmalıdır. Ateş, burun akıntısı, öksürük, ishal, kusma ve enfeksiyöz dermatiti olan kişiler ziyaretçi olarak kabul edilmez. Toplumda salgın varlığında ziyaretçi kısıtlaması yapılabilir. Hasta ziyaretine gelirken dışarıdan hastanın doktor tarafından uygun görülen diyeti dışında yiyecek, içecek, canlı ve yapay çiçek getirilmesi yasaktır.

 

ÇOCUK HASTALARIN KARDEŞ VE ARKADAŞLARI TARAFINDAN ZİYARET KURALLARI

 

Bulaşıcı enfeksiyon durumu olan ve enfeksiyon kaynağı riski taşıyan çocuk/kardeş ziyaretçilerin üniteye girişleri yasaktır.

Ziyaret edilecek olan hastanın izolasyonu söz konusu ise ziyaret izni verilmeyecektir.

3 yaş üzerindeki kardeş çocuklar bir seferde en fazla 2 kardeş olmak üzere, anne veya babadan en az birinin refakatinde, hastane yönetimi tarafından belirlenmiş bir saatte,15 dakikayı geçmeyecek bir şekilde hekiminin onayı ile ziyarette bulunabilirler.

16 yaşından küçük tüm ziyaretçi çocuklardan ziyaret sürecinde eşlik eden ebeveyn sorumludur.

Çocuk ziyaretçilerin hastane ortamında bulunmalarının doğurabileceği olumsuz sonuçlardan ebeveynleri sorumludur.

Gerekli durumlar da çocuk hastaların ziyaretçileri, ilgili klinik hekiminin belirlediği kurallar çerçevesinde kliniğe kabul edilir.

 

HASTA REFAKATÇİ KURALLARI

Refekatçi Politikası:

·         Tedavi sırasında hastaya yardımcı olmak üzere; mevzuatın ve hastanemizin imkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde, tedaviden sorumlu doktorun uygun görmesine bağlı olarak, hastanın refakatçi bulundurma hakkı vardır. 

·         Güvenli bir sağlık hizmeti sunumu için hastanemizde bulunduğunuz süre içerisinde aşağıda belirlenmiş olan hususlara dikkat etmeniz önemlidir:

1.      Refakatçi sayısı bir kişiyle sınırlıdır. Refakatçi hastanın hastalığı hakkında bilgi verilmesi gereken kişi olarak hasta tarafından yetkilendirilmiştir.

2.      Refakatçi hasta kabul yatış işlemi esnasında iletişim bilgileri kayıt altına alınır.

3.      Hasta refakatçi giriş-çıkışlarının kontrollü bir şekilde yapılabilmesi için Refakatçi Kartı verilmektedir.

4.      Çocuk hastaların refakatçisi yasal vasisidir. Zorunlu hallerde yasal vasisinin izin verdiği 2. derece akrabaları refakatçi olabilir.

5.      Çocuk hastaların refakatçileri ile ilgili klinik hekiminin belirlediği kurallar çerçevesinde refakatçi belirlenebilir.

6.      Refakatçi değişiminde mutlaka ilgili klinik hemşiresine bilgi verilmelidir.

7.      Refakatçi hastanın bakımına izin verilen ölçüde yardım etmelidir.

8.      Hasta refakatçi ve ziyaretçilerinin kendileri ile ilgili ateş, tansiyon ölçümü, ilaç istemi vb. talepleri kliniğimizde karşılanmamaktadır. Acil durumlarda Acil servisimize başvurabilir, diğer şikâyetleriniz için polikliniklerimizden randevu alabilirsiniz. 

9.      Refakatçi koltukları ilgili kat personeli tarafından saat 22.00’de açılıp, sabah 07:30’da kapatılacaktır. Bu saatler dışında açık kalmamasına özen gösteriniz.

10.  Sizlere huzurlu bir ortam sağlanması için, refakatçilerin; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması, odalarda bulunan televizyonları başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanması önemlidir.

11.  Refakatçi zorunlu durumlar dışında hastanın yanından ayrılmamalıdır. Gerekli hallerde mutlaka ilgili klinik hemşiresine bilgi vermelidir.

12.  Refakatçilerin hastane dışından yiyecek ve içecek getirmemesi, diyetisyen kontrolü olmayan hiçbir yiyeceği hastaya vermemesi gerekmektedir.

13.  Hastane içerisinde tütün ve alkol kullanımı yasalar ve hastane kurallarına göre yasaktır.

14.  Refakatçi genel hastane kurallarına uymakla yükümlüdür. İhlali halinde, hastanıza refakat durumunuz kabul edilmeyecektir.

15.  Tüm bunların dışında refakatçi olarak, hastanın sağlığı açısından herhangi bir sorun olduğu zaman öncelikle ilgili klinik hemşirelerine bilgi vermelidir. İlgili klinik hemşirelerinin bilgisi dışında herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.

16.  Yoğun Bakım ünitelerinde hastanın yanında refakatçi bulundurulmamaktadır.

Refakatçi Uygulamasına İlişkin:
Yoğun Bakımlarda Ziyaret Kuralları (Erişkin Yoğun Bakım):

1.      Üniteye sadece yetkili ve görevli kişiler girebilmektedir.

2.      Yoğun bakıma yatışı yapılan her hastanın yakınının telefonu alınır.

3.      Herhangi bir durumda bu telefon numaralarından hasta yakınına ulaşılır.

4.      Telefonla bilgilendirme ve görüşme yapılması uygun değildir. Hasta hakkındaki bilgilendirme hekim ve hemşire tarafından yapılmaktadır.

5.      Ziyaret esnasında koruyucu ekipmanlar (galoş, önlük, bone vb.) hasta yakınlarına verilir ve kullanılması sağlanır.

6.      Bilgi verilecek kişinin hastanın birinci derece yakını olmasına dikkat edilir.

7.      Ziyaretçilerin birime alındığında ilk olarak el hijyeni konusunda bilgilendirilip, el dezenfektanlarıyla eller dezenfekte edilip içeriye alınır.

8.      Ziyaretler, hastaların sağlığı ön planda tutulduğu için kısıtlanmaktadır. 

Yenidoğan Yoğun Bakımda Ziyaret Kuralları:

1.      Üniteye sadece yetkili ve görevli kişiler girebilmektedir.

2.      Telefonla bilgilendirme ve görüşme yapılması uygun değildir. Hasta hakkındaki bilgilendirme hekim ve hemşire tarafından yapılmaktadır.

3.      Bilgi verilecek kişinin hastanın birinci derece yakını olmasına dikkat edilir.

4.      Her gün saat 13.00-14.00 saatleri arasında ve gerektiğinde anne ve babalara bebek ile ilgili bilgilendirme yapılır.

5.      2 ve 3.düzey yoğun bakım hastaları refakatsiz, 1.düzey yoğun bakım hastaları ise anne refakatinde yatmaktadırlar. Bu hastaların ziyaretlerine ise sadece babalarına 5 dakikayı geçmemek kaydıyla izin verilmektedir.

6.      Emzirme odası sadece bebeklerini emzirmek ve süt sağmak isteyen anneler tarafından kullanılabilir. Gerekli malzemelerinizi yanınızda getirebileceğiniz gibi üniteden de temin edebilirsiniz.

7.      Ziyaretler, hastaların sağlığı ön planda tutulduğu için kısıtlanmaktadır.

8.      İkinci ve Üçüncü seviye yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeğinin yanına girecek olan anneler hemşire gözetiminde, giriş kurallarına uygun olarak üniteye kabul edilirler. Girişte ellerin yıkanması ve boks önlüğü giyilmesi gerekmektedir.


SERVİS BİLGİLENDİRME

·         Yemek servisi kat garsonları tarafından yapılmaktadır ve yemekten sonra tabaklarınız kat garsonları tarafından toplanacaktır.

Hastanemiz yemek servisi saatleri

Sabah:06.30-07.30

Öğle:12.00 – 13.00

Akşam:18.00–19.00

Ara öğün alan hastalarımız için servis saatleri

Sabah:10.00-10.30

Öğle:15.00 – 15.30

Akşam:22.00–22.30

 

·         Lütfen gerekli görülen durumlarda refakatçi kartı için hasta kayıta başvurunuz ve refakatçi kartlarınızı hastanede bulunduğunuz süre içerisinde takmaya özen gösteriniz. Refakatçi ihtiyacı var ise aynı kişinin olmasına özen gösteriniz.

·         Odanın hava sıcaklığını ve havalandırma miktarını odanın girişinde bulunan termostat ile ayarlayabilirsiniz. Ancak klima ayarını termostat üzerinde bulunan kırmızı çizgide tutunuz ve klima açıkken odanın pencerelerini açmayınız.

·         Odanızdaki televizyonun uzaktan kumandasını kat hemşiresinden alabilirsiniz.

·         Yatağa pozisyon verirken kat hemşiresi ve personelinden yardım isteyebilirsiniz. 

·         Hemşireye ihtiyaç duyduğunuzda yatağın başında bulunan çağrı sistemindeki kırmızı düğmeye basınız 

·         Hasta refakatçi ve ziyaretçilerinin kendileri ile ilgili ateş, tansiyon ölçümü, ilaç istemi vb. talepleri kliniğimizde karşılanmamaktadır. Acil durumlarda Acil servisimize başvurabilir, diğer şikâyetleriniz için polikliniklerimizden randevu alabilirsiniz. 

·         Taburcu olduktan sonra bize ulaşabileceğiniz telefon numaraları epikrizinizde kayıtlıdır. 

·         Lütfen hastanızın sağlığı için dışarıdan yiyecek ve içecek getirmeyiniz.

·         Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan kişiler, herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler, enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler ve 12 yaşından küçük çocukların vücut direnci büyüklerden daha zayıf olduğundan dolayı mümkün olduğunca hasta ziyaretlerine ve hasta olmadıkları sürece hastane ortamına getirilmemeleri gerekir. 

·         Çanta, cüzdan ve değerli eşyalarınızı yanınızdan ayırmayınız. Kaybolmaları durumunda hastanemiz sorumluluk kabul etmemektedir.

·         Pencere dışına çamaşır, poşet, şişe vb. malzemeleri koymayınız. Pencerelerden dışarıya ekmek, kâğıt vb. malzemeleri atmayınız.

·         Odadaki buzdolabının kapağının açık bırakılmaması ve içine koku yapabilecek gıda maddeleri konulmaması gerektiğini hatırlatırız.

·         Odanızda bulunan telefondan yakınlarınız sizi telefonun üzerindeki numaranın başına “459” getirerek arayabilirler. Süleymaniye Kadın Doğum Ek Hizmet Binasını “4986161” arayarak odanızda bulunan telefonun üzerinde yazan dahili numarayı tuşlayarak arayabilirler.

·         Hastalarımızın güvenliği açısından hastanız ayağa kalkarken ve dolaşırken refakatçilerin, ihtiyaç halinde ise sağlık personelinin eşlik etmesine özen gösteriniz 

·         Tuvaletlerde hemşireye ihtiyaç duyduğunuzda ipli tuvalet çağrı ünitesindeki kırmızı düğmeye basınız ya da ipi çekiniz.

·         Refakatçi koltukları ilgili kat personeli tarafından saat 22:00’de açılıp, sabah 07:30’da kapatılacaktır. Bu saatler dışında açık kalmamasına özen gösteriniz 

·         Hastanemizde tütün ürünleri tüketilmesi yasaktır. Tüketenlere ve tüketilmesine göz yuman sorumlulara 4207 sayılı Kanun uyarınca idari para cezası uygulanır. 

·         Ziyaret saatleri gün içerisinde 13:00-15:00 ile 18:00-20:00 saatleri arasındadır. Zorunlu hallerde mesai saatleri dışında yapılan ziyaretler saat 20:30’da sona ermektedir. Saat 20:30 itibariyle güvenlik görevlileri katları dolaşarak ziyaretin sonlandırılmasını ve ziyaretçilerin hastaneden ayrılmasını sağlayacaktır. Akşam ziyaret saati bitiminde güvenlik görevlileri giriş çıkışları denetleyecek, klinik kapılarının kapalı tutulması ve servislerde ziyaretçi kalmaması sağlanacaktır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerinde enfeksiyon riskinin azaltılması amacıyla ilgili kliniğin hekimlerinin belirlediği koşullarda ve kurallarda refakatçi ve ziyaretçi alımları yapılmaktadır.

·         Kurallarımız en başta hastalarımızın sağlığını korumak ve sizlere daha kaliteli hizmet sunmayı sağlamak için   mevcuttur. Lütfen kurallara uymaya özen gösteriniz. Anlayışınız için Teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.