Bebek Dostu Yenidoğan Y.B.
10 Ocak 2022

BEBEK DOSTU POLİTİKASI

 

Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde emzirmenin korunması,özendirilmesi ve desteklenmesi için WHO ve UNICEF işbirliği ile ortaya konulan 11 Öneri ve Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanması ile İlgili Uluslararası Yasa ve T.C Sağlık Bakanlığı Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Uygulamalarına ait 7 Öneri kapsamında bir emzirme politikası belirlenmiştir.

1. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizin ‘’Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları’’ kapsamında yazılı bir politikası vardır.

2. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde çalışan tüm sağlık personelimiz ‘’Emzirme Danışmanlığı’’ eğitimi almış ve danışmanlık verme becerisindedir. Danışmanlık eğitimi düşük doğum ağırlıklı bebeklerin beslenmesi ve riskli bebeklerin beslenmesini içermektedir.

3. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; Anneler emzirmenin yararları ve yöntemleri,emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebileceklerini,memenin nasıl sağılması gerektiğini ve sütün nasıl saklanması gerektiği konusunda bilgilendirilmektedir.

4. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; Bebek doğduktan sonra eğer hemen emzirilemiyorsa, ilk 6 saat içinde anne sütü sağılmaya başlanmakta ve takiben her 2-3 saatte bir tekrar edilerek süt üretimi için gerekli uyarı sağlanmaktadır.

5. Tıbben gerekli olmadıkça (annenin olmaması ya da anne sütünün kontraendike olduğu durumlar) Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmektedir.Anne memesini alamayan bebeklere besleme kap,enjektör veya beslenme sonda ile yapılmaktadır.Anne memesini alabilecek duruma gelen bebekler hemen emzirilmeye başlanmaktadır.Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda emzirme destekleyicileri ile birlikte relaktasyon sağlanmaktadır.

6. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmaktadır.

7. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; anne bebeğin olabildiğince ten-tene teması sağlanmakta, kangru bakımına önem verilmekte, teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılmaktadır.

8. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizden taburcu olan bebeklerin ailelerine danışmanlık hizmeti verilmekte ve bebekler düzenli aralarla izlenmektedir.

 

 

       

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIMLAR İÇİN EMZİRMEYİ DESTEK 7 ADIM

 

 Yenidoğan Yoğun Bakımlar İçin Emzirmeyi Destek 7 Adım;

1. Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri için bebeklerin anne sütü almalarını teşvik eden yazılı bir politika oluşturulmalı ve yoğun bakımda asılı olmalıdır.

2. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimini almış ve bu danışmanlığı verebilme becerisinde olmalıdır. Eğitim, düşük doğum ağırlığı ve riskli bebekleri içermelidir.

3. Anneler emzirmenin yararları ve yöntemleri, emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri, memenin sağılması ve sütün saklama koşulları hakkında bilgilendirilmelidir.

4. Bebek doğduktan sonra eğer emzirilemiyorsa, ilk 6 saat içinde annenin memelerinin sağılması ve takiben her 2-3 saatte bir tekrar edilerek süt üretimi için memelere gerekli uyarı sağlanmalıdır.

5. Tıbben gerekli olmadıkça (annenin olmaması ya da anne sütünün kontraendike olduğu durumlar) yoğun bakımda tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmelidir. Anne memesini alamayacak bebeklerde besleme kap, enjektör veya nazogastrik sonda ile yapılmalıdır. Anne memesini alabilecek duruma gelen bebekler hemen emzirilmeye başlanmalıdır. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda emzirme destekleyicileri ile birlikte relaktasyon sağlanmalıdır.

6. Serviste anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmalıdır.

7. Anne bebek olabildiğince ten tene temas etmeli, kangru bakımına önem verilmeli, teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılmalıdır.