Bebek Dostu
10 Ocak 2022

 

1999 tarihinden itibaren ''Bebek Dostu Hastane'' ünvanına sahip olan hastanemiz, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Sağlık Bakanlığının işbirliğiyle, temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan ''Anne sütünün teşviki ve bebek dostu sağlık kuruluşları programı'' kapsamında hizmet vermektedir. Bu program çerçevesinde tüm Türkiye’de gebelik döneminden itibaren başlanarak annelere ilk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında da uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber 2 yaş ve ötesine kadar bebeklerin emzirilmesi önerilmektedir.  Anne sütü bebek ve anne için hayata en iyi başlangıcı yapmak ve yaşam kalitesini artırmak için mükemmel bir fırsattır. Anne sütü ile beslenen bebekler emzirildikleri sürece anne sütünden gelen bağışıklık maddeleri ile hastalıklardan korunmaktadır. Anne sütü bağışıklık  sistemini güçlendirir, aşılara karşı immün yanıtı artırır. Bu nedenle  yenidoğan yoğun bakım ünitesinde  yatan bebekler için de anne sütü oldukça önemlidir. Anne-bebek uyum odaları ve anne oteli uygulamalarımızla,  bebeklerin annelerinden ayrı kalmaları önlenerek, anne-bebek birlikteliği ve emzirmenin devamlılığı sağlanmaktadır.1999 yılında itibaren''Bebek Dostu Hastane''ünvanına sahip olan hastanemiz, 2018 tarihinden itibaren de, Sağlık Bakanlığından ‘’ Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım’’  ünvanını almıştır.

BEBEK DOSTU POLİTİKASI

Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde emzirmenin korunması,özendirilmesi ve desteklenmesi için WHO ve UNICEF işbirliği ile ortaya konulan 11 Öneri ve Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanması ile İlgili Uluslararası Yasa ve T.C Sağlık Bakanlığı Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Uygulamalarına ait 7 Öneri kapsamında bir emzirme politikası belirlenmiştir.

1. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizin ‘’Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları’’ kapsamında yazılı bir politikası vardır.

2. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde çalışan tüm sağlık personelimiz ‘’Emzirme Danışmanlığı’’ eğitimi almış ve danışmanlık verme becerisindedir. Danışmanlık eğitimi düşük doğum ağırlıklı bebeklerin beslenmesi ve riskli bebeklerin beslenmesini içermektedir.

3. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; Anneler emzirmenin yararları ve yöntemleri,emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebileceklerini,memenin nasıl sağılması gerektiğini ve sütün nasıl saklanması gerektiği konusunda bilgilendirilmektedir.

4. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; Bebek doğduktan sonra eğer hemen emzirilemiyorsa, ilk 6 saat içinde anne sütü sağılmaya başlanmakta ve takiben her 2-3 saatte bir tekrar edilerek süt üretimi için gerekli uyarı sağlanmaktadır.

5. Tıbben gerekli olmadıkça (annenin olmaması ya da anne sütünün kontraendike olduğu durumlar) Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmektedir.Anne memesini alamayan bebeklere besleme kap,enjektör veya beslenme sonda ile yapılmaktadır.Anne memesini alabilecek duruma gelen bebekler hemen emzirilmeye başlanmaktadır.Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda emzirme destekleyicileri ile birlikte relaktasyon sağlanmaktadır.

6. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmaktadır.

7. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde; anne bebeğin olabildiğince ten-tene teması sağlanmakta, kangru bakımına önem verilmekte, teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılmaktadır.

8. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizden taburcu olan bebeklerin ailelerine danışmanlık hizmeti verilmekte ve bebekler düzenli aralarla izlenmektedir.