Güncel Kadromuz: |
Doç. Dr. Özgür Dikme | Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu |
Doç. Dr. Özlem Dikme | Eğitim Görevlisi |
Doç. Dr. Erdem Kurt | Eğitim Görevlisi |
Acil Tıp Uzmanlarımız: | |
Uzm. Dr. Mustafa Örfi Erdede | Uzm. Dr. Sena Baykara Sayılı |
Uzm. Dr. Sıla Şadıllıoğlu | Uzm. Dr. Dilek Eser Ertuğrul |
Uzm. Dr. Mehmet Can Girgin | Uzm. Dr. Neslihan Kaytuoğlu |
Uzm. Dr. Derya Abuşka | Uzm. Dr. Vahide Aslankoç |
Uzm. Dr. Mehmet Özbulat | Uzm. Dr. Atakan Yüksekbaş |
Uzm. Dr. Uğur Durmuş | Uzm. Dr. Alperen Şahin |
Acil Tıp Uzmanlık Öğrencilerimiz: |
Dr. Ali Çağatay Kaya | Dr. Adem Polat |
Dr. Damla Yastı | Dr. Çağla Ulus |
Dr. Arda Çetindere | Dr. Zeynep Akkuş |
Dr. Betül Ay | Dr. Ahmet Hakan Öztürk |
Dr. Büşra Bengisu Özaytürk | Dr. Özge Çetinkaya |
Dr. Muhammed Yarşi | Dr. Talha Çiftçi |
Dr. Şeref Yıldızhan | Dr. Yücel Akgün |
Dr. Mehmet Cem Taşan | Dr. Rena Aılı |
Dr. Delal Çaçan | |
Ülkemizde Acil Tıp Eğitimi
Ülkemizde acil tıp uzmanlık eğitimi Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne ilk olarak 1993 yılında “İlk ve Acil Yardım” adı ile bir ana dal olarak eklenmiş ve 2002 yılında uzmanlık ana dal adı “Acil Tıp” olarak güncellenmiştir. İlk anabilim dalının kuruluşuyla Türkiye’de ilk Acil Tıp uzmanlık eğitimi 1994 yılında üniversiteler bünyesinde Acil Tıp Anabilim Dalı kurularak başlamıştır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde ise 2006 yılı itibari ile Acil Tıp Klinikleri kurularak uzmanlık eğitimine geçiş sağlanmıştır.
Kliniğimizde Acil Tıp Eğitimi
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği ilk uzmanlık öğrencilerini 2006 yılında alarak Sağlık Bakanlığı bünyesindeki uzmanlık eğitimine ilk başlayan klinikler arasında yerini almıştır. İlk Acil Tıp Uzmanı hastanemiz acil servisine 2008 yılında atanmış ve acil servisimiz Sağlık Bakanlığı tarafından 3. seviye acil servis olarak tescillenmiştir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 2015 yılında kuruluşu ile kliniğimiz Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği olarak Acil Tıp alanında hizmetini devam ettirmektedir. Kliniğimizde eğitim kadromuzda Sağlık Bilimleri Üniversitesi kadrosunda bulunan bir eğitim görevlisi aynı zamanda Klinik İdari ve Eğitim Sorumlusu ile 2 Eğitim Görevlisi bulunmaktadır. Hasta bakımı, acil servis hizmetleri, kliniğin sevk ve idaresinde kadrolu 12 Acil Tıp Uzmanı yer almaktadır. Uzmanlık eğitim süresi 4 yıl olan Acil Tıp kliniğimiz, ülkemizdeki akademik acil tıbbın gelişimine katkı vermeye devam etmektedir.
Kliniğimizde uzmanlık öğrencisi eğitiminde Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme (TUKMOS) Komisyonu tarafından geliştirilen ve önerilen “Acil Tıp Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı” uygulanmaktadır. Amacımız uzmanlık öğrencilerimize uzmanlık eğitim sürecinin tanımlanması, içeriğinin belirlenmesi ve bu eğitim süreci sonucunda Acil Tıp Kliniğini yönetebilecek bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır. Klinik içi eğitimlerimiz, eğitim dönemimiz boyunca her hafta salı ve perşembe günleri kliniğimiz toplantı salonunda gerçekleşen güncel kanıta dayalı seminer, literatür taraması, vaka sunumu ve masa başı pratik eğitimlerini kapsamaktadır. Eğitimlerimiz günün eğitim görevlisi yönetiminde uzman ve uzmanlık öğrencisi sunumlarından oluşur. Yine diğer branşlara ait eğitimcilerin davet edilmesi ile Acil Tıp alanındaki konulara multidisipliner yaklaşımlar sergilemek amacı ile kliniğimizde düzenli klinikler arası eğitim seminerleri de düzenlenmektedir. Kliniğimiz güncel kanıta dayalı eğitim seviyesini arttırmak amacıyla her yıl düzenlenmekte olan ulusal ve uluslararası Acil Tıp kongre ve sempozyumlarına yüksek oranlar ile katılım sağlar. Uzman ve uzmanlık öğrencilerimize kliniğimizde bulundukları süre boyunca araştırma projesi planlama, yürütme ve yayın teşviki sağlanmaktadır. Ortaya çıkan bilimsel ürünlerin katılım sağlanan bilimsel toplantılarda sunumu sağlanarak bilimsel gelişime katkı sağlanır. Yine Acil Tıp branşı ile ilgili sertifikasyon programlarını yakın takip ederek uzman ve uzmanlık öğrencisi kadrosunun eğitimlerinin güncellenmesini teşvik eder.
Uzmanlık eğitimine yönelik ölçme ve değerlendirmeler her yıl kliniğimize ait ara ve ana sınavlarla gerçekleştirilir. Yoğun bir eğitim sürecini geride bırakan uzmanlık öğrencilerimiz, eğitimlerinin sonunda genel acil tıp yaklaşımı, klinik ve girişimsel alanlarda yetkinliklerle donatılmış birer Acil Tıp Uzmanı olarak sahada yerlerini alır. Günümüze kadar kliniğimizden 60’ın üzerinde Acil Tıp uzmanlık öğrencimiz programımızı tamamlayarak Acil Tıp Uzmanı olmaya hak kazanmışlardır.
Klinik İşleyişimiz ve Fiziki Koşullarımız
Kliniğimizde acil tıp ailemiz doktorlarımız, hemşirelerimiz ve personellerimizden oluşmaktadır. Acil servisimizde Acil Tıp Uzmanlarımız ve Uzmanlık Öğrencilerimiz günlük mesailer ve gece nöbetleri olacak şekilde 24 saatlik hazırlanan çalışma listeleri ile sarı ve kırmızı alanlarda 7/24 kesintisiz acil sağlık hizmeti vermektedir. Kliniğimiz bünyesinde bulunan pratisyen hekimlerimiz ise yine 24 saatlik çalışma listeleri ile hasta karşılama (triyaj), hasta izlem (müşahede) ve yeşil alanlarda verilen sağlık hizmetlerine destek sağlamaktadırlar. Ek olarak hastanemiz acil sağlık hizmetlerinde görev alan hemşirelerimiz klinik sorumlu hemşiremizin planlaması ile triyaj, yeşil, sarı, kırmızı ve müşahede alanlarında görevlendirilerek sağlık hizmetimizin kalitesini arttırmaktadırlar. Her bir çalışma gününde klinik sorumlu sekreterimiz, veri giriş elemanlarımız, danışma elamanımız, hasta taşıma personellerimiz, temizlik personellerimiz ve güvenlik personellerimiz 7/24 bizlerle birlikte bulunmaktadırlar. Çalışanlarımıza ait dinlenme odalarımız acil servisimizin içerisinde konuşlanmış olacak şekilde erkek ve kadın olarak ayrılmıştır ve çalışma sürecinde oluşacak ihtiyaçları karşılamaya yönelik donanımlara sahiptir.
Acil servisimiz aciliyet durumuna uygun derecelendirilen ve hasta mahremiyetine özen gösteren arena tipi ve poliklinik tipi muayene alanları, bekleme salonları, ihtiyaç alanları, bağlantı koridorları ve kolay ulaşılabilir fiziki şartlarıyla kaliteli hasta bakımını öncelemektedir. Acil servisimiz Sağlık Bakanlığı triyaj algoritmasına uygun olarak yeşil, sarı ve kırmızı alan olmak üzere üç ana alandan oluşur. Acil servis girişi ayaktan ve ambulans ile giriş olarak ikiye ayrılır ve ambulans girişi kırmızı alan ile direkt bağlantılıdır. Ayaktan hasta girişi ile acil servis bekleme salonuna giriş sağlanarak kayıt bankosunda danışma ve veri giriş personellerimiz tarafından hastalarımız karşılanır ve triyaj alanımıza yönlendirilir. Triyaj alanındaki sağlık personelimiz tarafından başvuru sebebi ve yaşamsal bulguları değerlendirilen hastalarımızın aciliyet durumuna karar verilir. Hasta kayıt ve dosyalama sistemi tamamı ile dijital ortamda olan acil servisimiz çevre dostudur. Triyaj alanında değerlendirilen yaşamsal bulgular otomatik olarak hastanın dijital dosyasına aktarılır. Yeşil alan hastalarımız bekleme salonumuzdaki elektronik ekran aracılığı ile sıralarını takip ederek acil servis içerisine alınırlar. Yeşil alan polikliniğimizde değerlendirilen hastalarımız, basit kan tetkiki veya tedavi ihtiyacı ile durumu giderilebilen ve ayaktan takip/tedavisi yapılabilen hasta grubumuzu oluşturur. Sarı alan hastalarımız triyaj alanındaki çift kapı aracılığı ile bekleme yapmaksızın alan içerisine alınarak yataklı birimimizde sağlık hizmeti alırlar. Bu hasta grubu daha uzun süre ile acil serviste kalması öngörülen, ileri tetkik, tedavi, görüntüleme, konsültasyon ve belki de hastaneye yatış gerektirir duruma sahip olan hastalarımızdan oluşur. Kırmızı alan hastalarımız ise aciliyet durumu en üst seviyede belirlenmiş olan acil müdahale yapılması yaşamsal olan durumlara sahip hastalarımızdan oluşmaktadır. Hiç bekleme yapmaksızın kırmızı alan içerisinde sağlık hizmetlerini almaları sağlanır.
Acil kırmızı alanımız arena tipindedir, beş adet monitörlü kritik hasta izlem yatağı, bir adet monitörlü izolasyon odası, iki adet monitörlü canlandırma alan yatağına sahiptir. Kritik hasta bakım şartlarına sahip olan kırmızı alanımız tıbbi cihaz ve teknik donanım bakımından modern cihazlarla donatılmıştır. Yatak başı yaşamsal parametre ölçümleri (sürekli arter monitörizasyonu, end-tidal CO2, perfüzyon indeksi ve CO düzeyi dahil), mekanik ventilatör (CPAP ve portable özellikli), defibrilatör (eksternal pacemaker), video laringoskop, yatak başı ultrasonografi cihazları, el doppleri, otomatik KPR cihazı, EKG (wireless) ve yatak başı grafi olanaklarına sahiptir. Acil sarı alanımız kendi içerisinde iki alana sahip olan arena tipindedir, toplam 20 yataklıdır. Sarı alanın bir yarısında muayene için ayrılmış doktor alanları ve etrafında kritik hasta takibinin gerçekleştirildiği monitörlü yataklı arena alanı, diğer yarısında ise monitörlü yataklı takibini sağlayan ve aynı zamanda hemşire istasyonunu barındıran arena alanı bulunur. Ek olarak sarı alan içerisinde ayrı bir odadan oluşan 16 yataklı ayrı bir müşahede alanı daha bulunur. Sarı alan acil laboratuvarını, ortopedik girişimler odasını ve polis odasını da içerisinde barındırır. Acil servisimiz yoğun bakım ve radyoloji birimleri (grafi, tomografi, MR ve girişimsel radyoloji) ile aynı katta ve direkt bağlantılı haldedir. Acil yeşil alanımız ise poliklinik muayene alanları, EKG alanı, enjeksiyon alanı ve kan alma biriminden oluşur. Kendisine ait bekleme salonu bulunan yeşil alanımız; hasta kayıt bölümü, sarı alan ve triyaj alanı ile bağlantılıdır ve hasta kabulü elektronik ekranlar ve anons sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Kliniğimiz İstanbul’da Avrupa yakasında gerek travma gerekse dahili/cerrahi hasta çeşitliliğiyle, girişimsel işlem olanakları, bilimsel ve huzurlu çalışma ortamı ile Acil Tıp alanında uzmanlık eğitimi almak isteyen hekimler için son derece elverişli bir ortam sunmaktadır. Acil Tıp alanına ilgi duyan, mesleğini seven, kanıta dayalı, bilimsel ve güncel kalarak çalışmalarına devam etmek isteyen tüm hekim arkadaşlarımızı, geleceğin Acil Tıp Uzmanları olmak istiyorlar ise eğitimlerini İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği’nde tamamlayarak acil ailemize dahil olmaları için bekliyoruz.